תזונה עם סטומה

ההנחיות המצויות כאן הינן ראשוניות בלבד. חשוב מאוד לפנות לדיאטנית קלינית להמשך ייעוץ אישי. מאחר שבניתוח ליצירת סטומה מעורבת מערכת העיכול, חשוב לספק למטופל את כל רכיבי המזון לאחר הניתוח, במקביל לאספקה קלורית מתאימה כדי לשמור על מצב תזונתי טוב ולאפשר החלמה מהירה.

המלצות תזונתיות לאחר ניתוח

מטרת ההנחיות התזונתיות לאחר הניתוח, היא חזרה הדרגתית לתזונה מלאה ומאוזנת, תוך למידה אישית על השפעה של מזונות מסוימים על פעילות המעי האישית. המטרה היא לאפשר "מנוחה למעי", כלומר להקטין את תנועתיות המעי ולהפחית את תוכן הצואה, כדי להקטין את הסיכון לחסימות מעיים או דליפה, ולמנוע אובדן נוזלים ומלחים (בעיקר באיליאוסטומי). כמו כן, הנחיות אלה יסייעו להקטין את תחושות הלחץ והכאב, הנגרמות כתוצאה ממעבר של גזים וצואה במערכת העיכול.

השאיפה היא לאפשר הסתגלות והתאמה של המעי הנותר לשינוי וחזרתו לפעילות תקינה.

סיבים תזונתיים הם הגורם העיקרי המשפיע על כמות, מרקם ונפח הצואה, וכתוצאה מכך על מהירות תנועת המעי וכמות הגזים במעי. על כן, יש להימנע מסיבים תזונתיים בשלב הראשוני לאחר הניתוח.

מיד לאחר הניתוח, יש להימנע ממוצרי חלב ניגרים (חלב, לבן, אשל, וגבינה לבנה).

לקטוז – סוכר החלב יכול לגרום להגברת התנועתיות, ליצירת גזים ולשלשול.

לאחר ניתוח קולוסטומי – יש להימנע מחלב במשך שלושת הימים הראשונים.

 לאחר ניתוח איליאוסטומי – לעתים יש להימנע ממוצרי חלב ניגרים במשך שבוע.

בימים הראשונים שלאחר הניתוח, יש להימנע מצריכה של קפאין (קפה, שוקו, תה עם קפאין), מכיוון שהוא מגביר את פעילות המעי.

ניתן לאכול כבר מההתחלה רסק תפוחי עץ, תפוחי עץ קלופים, אפויים ומבושלים ובננות בשלות.

ייתכנו מזונות שיגרמו לתופעות לוואי שלא ייעלמו, ואותם יש להסיר מהתפריט. אם תופעות הלוואי אינן נעלמות, יש להסתגל לתפריט דל סיבים במשך תקופה ארוכה יותר ולנסות להכניסם שוב לתפריט בזמן מאוחר יותר.

המלצות תזונתיות – עד כחודש לאחר הניתוח

  • יש להרבות בשתייה – לפחות 12-10 כוסות: מים, תה צמחים, מרק, מיצי פרות או ירקות מדוללים או מסוננים (גזר, תפוח עץ, אגס ועוד). יש לכך חשיבות רבה, בייחוד לאחר ניתוח איליאוסטומי.
  • מומלץ להקפיד על ארוחות בנפח קטן, תוך אכילה איטית ולעיסה ממושכת של המזון.
  • יש להקפיד על צריכה של מזונות עשירים בחלבון (בשר, דגים, ביצים), החלבונים חיוניים לתהליך ההחלמה.
  • מומלץ להימנע מירקות ופירות טריים.
  • ניתן לאכול, בכמות קטנה, ירקות מבושלים ללא קליפה (גזר, קישוא, דלעת, דלורית, תפוח אדמה, בטטה). יש להעדיף פירות אפויים, מבושלים או מרוסקים ללא קליפה (תפוח עץ, בננה).
  • יש להימנע מצריכת קטניות (אפונה ירוקה, שעועית לבנה, עדשים מכל סוג, גרגרי חומוס ועוד).
  • כדאי להעדיף מזון שאינו שמן או מטוגן, משום שמזון כזה יכול להגביר את הלחץ ואת תנועתיות המעי, ולגרום לשלשול.
  • מומלץ להעדיף לחם אחיד או לבן, וכן דגנים שאינם מלאים (אורז לבן, פסטה, קוסקוס, תפוח אדמה).

מספר שבועות לאחר ביצוע הניתוח, ייתכן שהמטופל כבר יגיע למצב שבו היציאות סדירות ומרקם הצואה טוב (בקולוסטומי – מוצקה רכה,  באיליאוסטומי – דייסתית).

חשוב לחזור לתפריט מגוון המכיל ירקות ופירות טריים, דגנים מלאים ואף קטניות, המהווים מקור לסיבים תזונתיים, ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון. כאשר חוזרים לצרוך מזונות אלה, ייתכנו תופעות כמו תנועתיות מוגברת, יציאה מהירה, גזים, ריח ועוד. תופעות אלו אמנם אינן נעימות, אולם הן חלק טבעי ולא מסוכן המתרחש במעי, ומעיד על הסתגלות. אם תופעות אלו אינן נעלמות, יש להפסיק לצרוך את המזון הגורם לכך ולנסות אותו שוב במועד מאוחר יותר.

הנחיות תזונתיות בסיסיות

  • חשוב להרבות בשתייה, לפחות 10-12 כוסות ביום. בקיץ יש להגדיל את הכמות.
  • חשוב להסתגל לשעות אכילה קבועות, דבר שיאפשר תכנון יום מסודר ככל האפשר על ידי אכילה של 5-6 ארוחות ביום. כך תהיה אפשרות להסדיר את תדירות היציאות מהסטומה ולמנוע החלפות מרובות של שקיות סטומה.
  • מומלץ לאכול לאט וללעוס היטב את המזון.
  • מומלץ לאכול ארוחת ערב קטנה יחסית ומוקדמת, כדי להפחית את נפח היציאות מהסטומה במהלך הלילה.
  • מומלץ להמעיט בצריכת מזונות המגבירים יצירת גזים וריח, מזונות אלו אינם מתעכלים במלואם ולכן עלולים לגרום לחסימה מכנית של פתח היציאה.

שלשול

  • ככל שהסטומה ממוקמת גבוה יותר במערכת העיכול, ההפרשות יהיו נוזליות יותר.
  • במצב של ריבוי ההפרשות, הגוף מאבד נוזלים ומלחים, איבוד נוזלים ומלחים עלול להוביל להתייבשות אם אינו מבוקר או מטופל. ניתן להפחית את כמות ההפרשות על ידי תזונה מתאימה. לעתים קיים צורך בטיפול תרופתי.
  • יש לשתות כמות מספקת של נוזלים במהלך היום. צבע השתן אמור להיות צלול. אם הוא כהה, סימן שאין בגוף מספיק נוזלים.
  • במצב של שלשול, חשוב להקפיד על ארוחות קטנות פזורות על פני היום. ארוחת לילה מומלצת עד שעתיים לפני השינה. יש להקפיד על לעיסה טובה של המזון.
  • מומלץ להפחית את כמות השומן הנצרכת ולהעדיף מזון אפוי, צלוי או מבושל.
  • מומלץ להפחית את כמות הסיבים בתפריט ולהעדיף אכילת ירקות ופירות מקולפים ואף מבושלים.
  • מומלץ להפחית מזונות המכילים קמח מלא, ולצמצם צריכה של קטניות ודגני בוקר מועשרים בסיבים.
  • מומלץ להעדיף מוצרי חלב דלי לקטוז כגון: חלב דל לקטוז, יוגורט, גבינות קשות, קוטג' ומוצרי סויה.
  • מזונות שעשויים להקל במצבי שלשול: רסק תפוחים, בננה, אורז ואטריות.

עצירות

עצירות מוגדרת כנפח צואה קטן, יבש או שאינו עובר בקלות. עצירות אינה חסימה. לשיפור היציאות מומלץ להקפיד על שתייה של לפחות 10-12 כוסות ביום לפחות, להקפיד על צריכת מזון המכיל סיבים ולשלב פעילות גופנית, העשויה לסייע לפעילות סדירה של מערכת העיכול.

מזונות ומשקאות היוצרים גזים וריח

מזונות העלולים לגרום לגזים: דגים, ביצים, שוקולד, אוכל מתובל וחריף, שמרים, לעיסת מסטיק. משקאות: משקאות מוגזים כגון קולה, ספרייט ודומיהם, בירה, משקאות המכילי קפאין וקקאו. דגניים: דגנים העלולים לגרום לגזים: דגנים מלאים, חיטה מלאה, לחמים עם סובין, אורז מלא, תירס, פופקורן. ירקות העלולים לגרום לגזים: כרובית, כרוב, ברוקולי, בצל, נבטים, פטריות וסלרי.

לאחר הניתוח, יש להתחיל מירקות מבושלים, לאחר מכן לעבור לירקות קלופים ורק לאחר חודש ניתן לאכול ירקות ופרות טריים – כל מטופל לפי אופן הסתגלותו.

מזונות הגורמים לריחות פה ו/או גזים משתנים מאדם לאדם. במידה וקיימת בעיה, מומלץ להימנע מהמזון הגורם לריחות או הגזים. מזונות הידועים כגורמי ריח אצל מרבית האנשים: כרוב, שעועית, חומוס, בצל, כרובית, אלכוהול, ברוקולי.

מזונות שאינם מתעכלים במלואם ועלולים ליצור חסימה בסטומה: פירות הדר, פירות יבשים, אפרסמון, פיצוחים (אגוזים, שקדים), קוקוס, אננס, קטניות (אפונה, שעועית, עדשים, חומוס, פול).

הוספת מזונות עם סיבים לתפריט

יש להוסיף מזונות עתירים בסיבים תזונתיים בשיטת "מהקל אל הכבד". מומלץ לנסות סוג אחד של מזון בכל פעם, ולבדוק את התגובות. לדוגמא, לנסות לאכול פרי מסוים מקבוצת הפירות ובמידה שאין תופעות לוואי, לעבור לפרי אחר וכן הלאה. יש לבצע זאת גם עם מאכלים מקבוצת הירקות ומקבוצת הדגנים. אם אין תגובות בעייתיות, אפשר להעלות את הכמות בהדרגה. יש לשלב מזונות המכילים סיבים בתפזורת ובכמות קטנה, ביחד עם מזונות אחרים המאזנים את פעילות המעי כגון: אורז, פסטה, לחם, עוף וכדומה.

מומלץ להתחיל בירקות ופירות טריים מקולפים ולעבור בהדרגה לירקות ופירות טריים לא מקולפים. לאחר מכן ניתן לעבור לשלב שבו התפריט כולל ירקות ופירות עשירים בסיבים, דגנים מלאים וקטניות.

להורדת הקטלוג לחץ כאן

עיצוב: VAZA | פיתוח אתר: The Shark Lady